Microsoft Ignite 2021: Azure Container Apps, en app migratie en modernisatie

MSIgnite Azure Container Apps
MSIgnite Azure Container Apps
Home / Blog & Nieuws / News / Microsoft Ignite 2021: Azure Container Apps, en app migratie en modernisatie

Net als vorig jaar is ook dit jaar MSIgnite geheel digitaal. Tijdens het jaarlijkse techcongres presenteert Microsoft nieuwe technologieën op het gebied van development, containers, Azure en meer. In deze blog: introductie van Azure Container Apps, en versnelling voor cloud migratie en app modernisatie.

Versnelde innovatie om bij te blijven en te groeien

Ook 2021 was een jaar van ongekende veranderingen, waarbij veel organisaties hun business anders moeten inrichten of nieuwe businessmodellen moeten aanboren om te overleven of om te blijven groeien. Ook nieuwe eisen van klanten en het inspelen op het op afstand werken, leren, winkelen en leven spelen daarbij een rol. De toekomst van bedrijven wordt bepaald door versnelde innovatie. Veel van de innovatie zal digitaal zijn en in de vorm van nieuwe applicaties, en de apps van de toekomst zijn cloud-native. Precies daar spelen de ontwikkelingen van Microsoft op in, met een sterke focus op cyber security, containerisatie en managed services.

Introductie van Azure Container Apps: containergebaseerd platform

Een van de introducties tijdens Ignite dit jaar is de public preview van Azure Container Apps, een volledig beheerd containerplatform. Het is een platform voor ontwikkelaars die met microservices werken zonder dat ze onderliggende infrastructuur (zoals VM’s, orkestratie-tools zoals Kubernetes of andere cloud-infrastructuur) hoeven te beheren. Het biedt dezelfde voordelen als Kubernetes, maar dan een in volledig beheerd platform en zonder in het hele concept van Kubernetes te hoeven duiken. Het platform schaalt dynamisch gebaseerd op HTTP-verkeer of gebeurtenissen; de capaciteit hangt af van wat je applicatie op een specifiek moment nodig heeft. De schaalbaarheid begint bij nul en pauzeert de facturatie als capaciteit niet gebruikt wordt.

Container Apps draait op open-source technologie, waaronder Azure Kubernetes Service, Kubernetes Event-Driven Autoscaling (KEDA), Distributed Application Runtime (Dapr) en Envoy. Door de fundering op deze technologieën is het voor ontwikkelaars mogelijk om vanuit het platform op te schalen naar Kubernetes.

Azure Container Apps is op dit moment in public preview. Een demo van Container Apps is terug te kijken in het webinar van Jeff Hollan. De engineers van True duiken erin; het biedt een aanvullende mogelijkheid voor beheer van gecontaineriseerde applicaties. Daarnaast kan het een schaalbare oplossing bieden voor specifieke situaties. Na de public preview status laten we meer weten!

Cloud migratie en app modernisatie versnellen

Azure Cloud kan digitale bedrijven helpen om bij te blijven of verder te digitaliseren. Cloud migratie en modernisatie van apps is een blijvende trend. Welke triggers zijn er om naar de public cloud te migreren en voor app modernisatie?

Voor migratie is dat met stip op 1: het werken op afstand. Ook het aflopen van hosting-contracten en toenemende dreiging van cybercriminaliteit vormen aanleiding voor migratie. In het kader van kosten-optimalisatie stappen bedrijven over van een CAPEX-model voor hosting (waarbij investeringen vooraf worden gedaan, met een vaste prijs) naar een OPEX-model (waarbij je betaalt voor gebruik).

Voor modernisatie is dat het versneld willen schalen van webapplicaties én bijbehorende infrastructuur om aan de groeiende vraag en veranderende eisen te kunnen blijven voldoen. Voor kosten-optimalisatie worden cloud-native technologieën zoals containers en micro-services ingezet. Modernisatie verkort ook de time-to-market én biedt de mogelijkheid om nieuwe technieken als AI in te zetten voor applicatie-innovatie.

Mogelijkheden voor migratie, modernisatie en nieuwe apps bouwen

Welke mogelijkheden zijn er voor cloud adoptie als het gaat om migratie, modernisatie en nieuwe apps bouwen?

Migratie

Migreer workloads naar een cloud infrastructuur met programma’s als Azure Migrate en experts als True voor managed services. Gebruik Azure Arc om hybride en multi-cloud workloads via één portaal te beheren.

Modernisatie

Moderniseer apps door het gebruik van containers of managed cloud services, waarbij de onderliggende infrastructuur voor je wordt beheerd. Daarmee kun jij je op programmeren, innoveren en een snellere time-to-market focussen.

Voor modernisatie zijn meerdere mogelijkheden die variëren in de mate van controle of opleveren. Met Azure Kubernetes Service gebruik je het containerplatform met programmeertalen of frameworks naar keuzes. Bestaande Kubernetes clusters on-premise beheer je met Azure Arc. Meer focus op bouwen? Run je app op managed services zoals Azure App Services of Azure Spring Cloud. Sneller opleveren? Daarvoor biedt Microsoft Power Apps en Power Automate aan, om met low code apps te maken of moderniseren.

Nieuwe apps bouwen

Of bouw nieuwe apps gelijk met cloud-native technologie, zoals serverless functions, containers en app services. Apps zijn direct geoptimaliseerd voor de cloud, voor performance en schaalbaarheid. Gebruik managed services en continuous delivery voor een hogere betrouwbaarheid en een snellere time-to-market.

Daniëlle van Gils
Content Marketeer
Categorieën: Cloud-native, News, Public cloud