Einde ondersteuning SQL Server 2008 en 2008 R2

End of Life - Microsof SQL server 2008
End of Life - Microsof SQL server 2008
Home / Blog & Nieuws / Applicatie-ontwikkeling / Einde ondersteuning SQL Server 2008 en 2008 R2

Op 9 juli 2019 stopt Microsoft definitief met de ondersteuning van SQL Server 2008 en 2008 R2, waardoor er geen beveiligingsupdates- en patches meer vrijkomen voor de SQL Server versies. Er zijn nu pakweg drie opties: upgraden naar een nieuwere versie van SQL Server, betalen voor aanvullende ondersteuning (Extended Security Updates) of een volledige overstap maken naar Microsoft Azure. In deze blogpost behandelen we de drie opties en vertellen we hoe True u kan ondersteunen in een overstap.

Bekijk ook onze dienst Microsoft SQL Server hosting

Waarom is dit belangrijk?

Mocht u het niet weten: SQL Server 2008 is een relationeel databasebeheersysteem dat ontwikkeld is door Microsoft. Met deze software kun je een server op basis van Windows inrichten in plaats van Linux. Veel op Windows gebaseerde bedrijfsapplicaties draaien op een SQL server variant. Met name legacy-applicaties draaien vaker nog op oudere SQL Server versies, zoals versie 2008 of 2008 R2.

De beëindiging van ondersteuning op SQL Server 2008 betekent eigenlijk twee dingen: beveiligingsrisico’s en minder nieuwe functies binnen de software.

Op dit moment brengt Microsoft elke dinsdag patches uit voor alle serversoftware, waaronder SQL Server 2008. Deze patches zijn bedoeld om simpele bugs te fixen of om (kleine) kwetsbaarheden te dichten. Als deze patches niet uitgebracht worden, ontstaan er mogelijk kwetsbaarheden die kwaadwillenden kunnen gebruiken om het systeem over te nemen, om vervolgens bedrijfskritische gegevens te stelen.

Daarnaast vinden er geen updates meer plaats in functionaliteit, waardoor SQL Server 2008 en 2008 R2 achterblijven bij nieuwe ontwikkelingen.

Video: Einde support SQL Server 2008 en 2008 R2 (bekijk op de website van Microsoft)

De opties bij einde support SQL Server 2008 en 2008 R2

Er bestaan pakweg drie opties:

  • Upgraden naar een nieuwere SQL Server versie
  • Betalen voor aanvullende ondersteuning
  • Migreren naar Microsoft Azure

1. Upgraden naar een nieuwere SQL Server versie

Microsoft heeft meerdere SQL Server versies. De meest recente versie is SQL Server 2017. Nieuwere versies zijn vanzelfsprekend ook een stuk moderner. Zo is het mogelijk om SQL Server 2017 ook te runnen in een Docker-container of op een Linux-machine. Nieuwere versies zijn daarnaast vaak sneller in het maken van berekeningen, wat de algemene prestaties van een applicatie uiteindelijk ten goede komt.

Video: Wat is er nieuw in SQL Server 2017?

https://www.youtube.com/watch?v=H3zIF1FAEw4

2. Betalen voor aanvullende ondersteuning

Net als bij het einde van support op Windows 7, is het bij SQL Server 2008 en 2008 R2 ook mogelijk om aanvullende support aan te schaffen.
Kies je ervoor om SQL Server 2008 on-premise te gebruiken (en dus niet te migreren naar Microsoft Azure), dan is het mogelijk om drie jaar aanvullend Extended Security Updates aan te schaffen. Dit kan een uitkomst zijn wanneer je systemen niet kunt upgraden naar Azure, of als er meer tijd nodig is om een overstap te maken naar een nieuwere versie.

3. Migreren naar Microsoft Azure

Microsoft zelf stuurt met name aan op het migreren van SQL Server 2008 naar Azure. Zo is het volgens Microsoft mogelijk om met minimale code-wijzigingen een SQL Server 2008 of 2008 R2 te rehosten naar een managed instantie van Azure SQL Database. Dit is een managed dienst binnen Azure die een frictieloze migratie belooft.

De andere Azure-optie is om de SQL Server 2008 variant te verhuizen naar Azure Virtual Machines, waardoor u drie jaar gratis Extended Security Updates ontvangt. Bovendien kunt u dan upgraden naar een nieuwere SQL Server versie wanneer uw organisatie daar klaar voor is.

Microsoft heeft een handige assesment-tool gemaakt voor migraties. Bekijk de assessment-tool of neem contact op met True indien je de hulp goed kunt gebruiken.

Hoe kan True helpen?

Belangrijk bij het upgraden naar een nieuwe SQL Server versie is dat de scope helder wordt. In veel gevallen is het upgraden naar een nieuwere variant complexer dan gedacht.

Zo moet je ook andere applicaties updaten en upgraden en moet je checken of alle koppelingen blijven werken. Inschatten, uitvoerig testen en controleren zijn daarom essentiële stappen om te nemen.

In sommige gevallen is het bovendien ook af te raden om direct te upgraden, bijvoorbeeld als het beveiligingsrisico laag is en de omgeving goed met een VLAN-scheiding te isoleren is. Kortom: per situatie is een uitgebreid assessment nodig om te beoordelen wat het beste plan is. True kan u daarbij adviseren.

Maakt u gebruik van SQL Server 2008 en 2008 R2 en bent u benieuwd wat het beste plan voor uw omgeving is? Neem contact op met onze specialisten of, indien u klant bent van True, stel uw vraag in TrueCare.

Foto: Annie Spratt
True Ligan
Managed hosting sinds 2000