WordPress 4.7 is uit. Dit zijn de belangrijkste veranderingen

Wordpress 4.7
Wordpress 4.7
Home / Blog & Nieuws / Applicatie-ontwikkeling / WordPress 4.7 is uit. Dit zijn de belangrijkste veranderingen

Vandaag is het nieuwe WordPress CMS beschikbaar. Wat is er nieuw? Waar moet je op letten? In dit artikel zoeken we de belangrijkste WordPress 4.7 veranderingen voor je uit.

WordPress 4.7 veranderingen

Nieuw thema: Twenty Seventeen
WordPress 4.7 zal de laatste grote WordPress-release van 2016 zijn, wat traditiegetrouw betekent dat er een nieuw thema aankomt.

Twenty Seventeen is redelijk anders dan z’n voorgangers. Zo lijkt het thema zich vooral te richten op businesswebsites in plaats van blogs. Twenty Seventeen kan echter ook als blog worden gebruikt. Het thema heeft nieuwe, uitgebreide functies, zoals grote featured blogpost-images, goede leesbare typografie en het heeft een mobile-first aanpak. Ook nieuw in Twenty Seventeen is de ‘video header’. Een gebruiker kan z’n eigen video’s uploaden naar mp4-formaat, of via Youtube of Vimeo embedden.

Let trouwens op: als je een header-image gebruikt kan het voor komen dat deze kort te zien is als je de pagina laadt.

Verbeteringen in Custom CSS
CSS toevoegen aan je thema wordt een stuk eenvoudiger en overzichtelijker. In WordPress 4.7 kun je dit namelijk live doen in de Theme Customizer. Het voordeel is dat je gelijk een beeld krijgt van hoe je CSS eruit komt te zien.

wordpress-47-custom-css

Beter overzicht van thema’s
Met WordPress 4.7 is hard gewerkt aan een verbeterd thema en site setup flow. In het Customizer-menu krijg je een beter overzicht van de geïnstalleerde thema’s. Ook is het eenvoudiger zoeken in thema’s en kun je makkelijker, direct thema’s installeren.

Admin Language control voor gebruikers
Als je nu WordPress zou installeren in een specifieke taal; dan zien je gebruikers dezelfde taal die je hebt gebruikt voor de installatie. Dat is niet ideaal wanneer je internationaal wilt gaan. Daarom kun je in WordPress 4.7 per gebruiker aangeven welke taal zij willen zien in het controlpanel. Let op: De talen die de gebruikers willen zien, dienen wel eerst geïnstalleerd te worden.

Verbeteringen in de editor
Elke WordPress-versie zit vol nieuwe verbeteringen en functies voor de editor. De WordPress 4.7 veranderingen zijn daarentegen subtiel. Zo komen de ‘Paragraph’ en ‘Header Selector’ menu’s in de top bar. Ook zijn de ‘underline’ button, ‘striketrough’ en ‘horizontal’ line buttons verplaatst (zie screenshot).

wordpress-47-editor

 

Veranderingen aan de achterkant

Naast de bovengenoemde gimmicks, vinden er ook een aantal veranderingen plaats aan de achterkant. Voor developers zitten daar een aantal handigheden in:

WP_Hook veranderingen – Er zijn WordPress 4.7 veranderingen doorgevoerd in de onderliggende code die gemaakt wordt tussen acties en filters. Grote kans dat je hier als developer niets mee hoeft te doen, maar mogelijk heeft dit effect op de $wp_filter code. Lees de volledige developer notes hier.

Custom bulk actions – Met deze nieuwe functie kunnen developers eigen custom bulk acties toevoegen aan tabellen zoals bijvoorbeeld die van de Post-sectie. Daar vind je nu acties zoals ‘Edit’ of ‘Move to trash’. Daar kun je nu dus ook custom acties aan toevoegen zoals bijvoorbeeld ‘E-mail to Kilian’. https://core.trac.wordpress.org/ticket/16031

wordpress-47-custom-bulk-actions

Templates voor blogposts – Je kunt nu templates aanmaken voor pagina’s. Zometeen wordt het ook mogelijk om templates aan te maken voor jouw blog. Zie ook https://core.trac.wordpress.org/ticket/18375

REST API Content Endpoints – Met deze endpoints is het mogelijk om extern toegang te krijgen tot jouw WordPress-website. Hierdoor kunnen nieuwe en innovatieve apps toegang krijgen tot de koppeling van je WordPress-website. De endpoints bieden onder andere support voor het lezen en schrijven van toegang voor blogposts, comments, terms, users en meta-data. Zie ook https://core.trac.wordpress.org/ticket/38373

Locale switching – Het kan voorkomen dat je de taal van je website anders wilt hebben dan de taal van het admin gedeelte. Als dat het geval is kun je in de locale filter aangeven get_locale(). De admin toolbar wordt dan getoond in de taal van de content, in plaats van taal van het admin gedeelte. Zie ook: https://core.trac.wordpress.org/ticket/26511

WordPress veilig updaten naar 4.7

Ben je van plan om jouw WordPress-website te updaten naar versie 4.7? Zorg er dan voor dat het secuur en veilig gebeurt. Met deze tips kom je al een heel eind.

Maak back-ups
Het eerste wat je natuurlijk moet doen is back-ups maken. De website WP Beginner heeft een paar back-up plug-ins onder de loep genomen. Zij adviseren VaultPress, maar oordeel vooral zelf. Lees het artikel op WPBeginner.com.

wordpress-47-back-up-maken
Test je plug-ins in een testomgeving
De meeste WordPress-websites worden gehackt door slecht geüpdatete plug-ins of programmeerfouten. Lees ook: 5 tips die jouw WordPress-website veiliger houden en 100% waterdichte veiligheid is absoluut onmogelijk.

Het is daarom belangrijk om te checken of jouw gebruikte WordPress plug-ins compatibel zijn met WordPress 4.7.

Een manier om te zien of de plug-in compatibel is, is om de plug-in op te zoeken via de ingebouwde zoekbalk. Daar kun je per plug-in zien of ze wel of niet compatibel zijn. Daarnaast is het aan te raden om een goede testomgeving te hebben waarin je jouw WordPress website eerst kunt testen voordat je deze omzet naar de live-omgeving.

wordpress-47-plugin-check
Berichten, pagina’s exporteren naar XML
Wil je nog een stuk extra zekerheid, dan kan je de inhoud van je website exporteren naar een XML-file. Mocht er iets misgaan met de back-up, dan heb je altijd de xml-file nog waardoor je in ieder geval de inhoud van je website (pagina’s, artikelen, reacties, aangepaste velden, navigatie menu’s) borgt. Je vindt deze optie onder Extra > Export.

Wil je meer weten over WordPress hosting?

Lees dan onze eerdere blogs over WordPress hosting. Mocht je specifieke kennis zoeken over hoe je jouw WordPress beter kunt laten presteren, dan kunnen onze experts je daarbij helpen. Zij helpen je met het bekijken van welke WordPress-plugin’s geschikt zijn. Tevens zijn de meeste veiligheidsrisico’s van WordPress bij ons bekend, waardoor ze snel worden gedocumenteerd en aan je webteam worden gecommuniceerd. Benieuwd wat we voor je kunnen betekenen? https://www.true.nl/managed-services/managed-hosting/applicaties/wordpress/

True Ligan
Managed hosting sinds 2000