Lead Healthcare x We are you x True

Testenvoortoegang: een robuust platform met grote maatschappelijke impact in anderhalve maand

Even terug naar de tijd dat we in lockdown zaten en niks konden. Het land moest weer open, maar hoe doe je dat verantwoord? Er ontstond een idee: voorafgaand aan een evenement moesten mensen een COVID-test kunnen afnemen en een negatieve uitslag tonen voor toegang. Zo werd Testenvoortoegang geboren en een eerste versie werd uitgewerkt op een site. Daarna ging het snel. Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport omarmde het initiatief enthousiast en wilde het nationaal toepassen waarvoor ze Stichting Open Nederland optuigden. Testenvoortoegang had acuut behoefte aan schaalgrootte en een solide fundament. Daar kon True goed bij helpen.

De uitdaging

Ties Sturm, CIO Lead Healthcare: “Testenvoortoegang bood de samenleving perspectief! Lead Healthcare werd gevraagd de pilotfase te begeleiden en het platform te ontwikkelen waar verschillende aanbieders op aan konden sluiten. We realiseerden ons dat we enorme bezoekvolumes konden verwachten, tot wel 400.000 testafspraken per dag. Daarnaast wilden we het platform ook zo veilig mogelijk opzetten. Voor Testenvoortoegang moesten we razendsnel, in anderhalve maand, een robuust platform hebben staan. De samenleving snakte ernaar.”

De oorspronkelijke monolithische PHP-site was niet toereikend. Er moest een nieuw, robuust afsprakenportaal ontwikkeld worden, wat digital agency We are you voor haar rekening nam. Ze beoogden een microservices architectuur en Lead Healthcare zocht daar een passende hosting-partij bij die ook aan de volumes en security-wensen kon voldoen. Daarnaast was Stichting Open Nederland betrokken om toe te zien op onder meer de security. Ook zij hadden een lijst aan wensen en vereisten voor hosting. Het Nederlandse en ISO-gecertificeerde True paste perfect in het plaatje en voldeed aan ieders verwachtingen.

Keuze voor Kubernetes

De tijdlijn was kort, de druk hoog. Ties Sturm: “True adviseerde Kubernetes, wat perfect aansloot bij het plan van We are you. Een specialisme op zich, maar met vele voordelen. Zo kunnen developers snel code schrijven zonder zich over security te bekommeren, dat wordt al automatisch geborgd. Doordat ook Continuous Integration en Continuous Delivery werden toegepast, werd ontwikkeling nog verder versneld Daarmee worden development, testen en livegang in snelle processen geautomatiseerd. Veel sneller kun je niet bouwen. En eenmaal opgeleverd kun je in Kubernetes op- en afschalen zoveel je maar wilt. Je snapt dat we daar wel oren naar hadden.” Door die automatische opschaling was het platform ook prima bestand tegen de voorspelde piekdrukte van 400.000 testafspraken per dag.

Er is op het Kubernetesplatform een ecosysteem van microservices beschikbaar waarmee je de security nog beter organiseert. Zo maakte Testenvoortoegang onder meer gebruik van threat detection engine Falco, van repository Harbor en ook van Linkerd, een service mesh die de communicatie binnen het cluster automatisch versleutelt en alle netwerkverkeer zorgvuldig monitort. Allemaal elementen op het lange lijstje met security-wensen.

Hechte samenwerking, snelle executie

De architectuur was uitgedacht, de technologie gekozen en de security georganiseerd. Nu kwam het aan op de executie. Ties Sturm: “Nu merkte je dat de expertise van We are you en True elkaar perfect aanvulden en de medewerkers onderling ook. Beiden zijn betrokken, pragmatisch, kiezen niet de makkelijke, maar liever de beste weg, en hanteren een can-do-mentaliteit. Ze vonden elkaar meteen en er ontstond een aanstekelijke energie in één dynamisch DevOps-team. Ik had al snel door dat dit vakmensen waren die we veel vrijheid konden geven. Bovendien deelde True bijvoorbeeld openlijk en in alle rust hun kennis over Kubernetes, iets waar nog maar weinigen echt bekwaam in zijn. Dat alles kwam het eindresultaat zeker ten goede.”

Robuust en volgens planning

Het resultaat was dan ook naar behoren: een schaalbaar platform waarop naar hartenlust verder ontwikkeld en geautomatiseerd kan worden. Precies volgens planning, op 1 juni, draaide er een robuust en schaalbaar platform geschikt voor grote bezoekvolumes. Ties Sturm: “Het was goed doordacht en dat merkte je aan alles. Op dit platform kwam deze applicatie perfect tot haar recht, het geheel werkte soepel samen en was flexibel, de performance was uitmuntend. Het draaide echt als een trein.”

Chief Information Officer at Lead Healthcare

True adviseerde Kubernetes, wat perfect aansloot bij het plan van We are you. Een specialisme op zich, maar met vele voordelen.

Ties Sturm, Chief Information Officer bij Lead Healthcare

COVID-19 test voor toegang
Chief Information Officer at Lead Healthcare

True adviseerde Kubernetes, wat perfect aansloot bij het plan van We are you. Een specialisme op zich, maar met vele voordelen.

Ties Sturm, Chief Information Officer bij Lead Healthcare

Business needs:

  • Schaalbaar en stabiel platform met hoge performance
  • Bestand tegen piekdrukte van meer dan 400.000 testafspraken per dag
  • Medische persoonsgegevens moeten optimaal veilig zijn, binnen Nederlandse landsgrenzen
  • Deadline binnen anderhalve maand

Business results:

  • Kubernetes-platform dat instant schaalbaar is tot praktisch oneindige volumes
  • Audit by default: alle development is traceerbaar, alle versies nauwkeurig geregistreerd
  • Continue monitoring van alle netwerkverkeer en signalering van afwijkende code
  • Veiligheid volgens hoogste securitymaatstaven
  • Operationeel binnen de gestelde deadline
  • Flexibiliteit om vrijuit verder te ontwikkelen en processen te automatiseren

Geleverde diensten

cloud-native apps on kubernetes - whitepaper

Download gratis onze whitepaper: Cloud-native applicaties draaien op Kubernetes

In deze whitepaper bieden we je handvatten voor het draaien van cloud-native applicaties op Kubernetes. We zoomen in op onder meer cloud-native principes, de belangrijkste begrippen rondom cloud-native en helpen je op weg met het omarmen van Kubernetes.

cloud-native apps on kubernetes - whitepaper

Download gratis onze whitepaper: Cloud-native applicaties draaien op Kubernetes

In deze whitepaper bieden we je handvatten voor het draaien van cloud-native applicaties op Kubernetes. We zoomen in op onder meer cloud-native principes, de belangrijkste begrippen rondom cloud-native en helpen je op weg met het omarmen van Kubernetes.

Hulp nodig bij jouw Kubernetes projecten? Neem vrijblijvend contact op met de Kubernetes specialisten van True

Bel 0800 – BEL TRUE of laat ons contact opnemen met u.
Vertel over uw uitdagingen en verstuur ons een e-mail.
Stel uw vraag direct aan een van onze specialisten via de chat.

Lees meer over Kubernetes