Het-digitale-landschap-Kennisdag-ICT-en-Zorg

“Hoe kunnen we ICT inzetten om de kwaliteit van de zorg te verbeteren?”

Op donderdag 21 april 2016 organiseerde Het Digitale Landschap in samenwerking met True workspace (voorheen Multrix) en Curatec de eerste Kennisdag Zorg & ICT. Tijdens het event, dat werd gehouden op het kantoor van True, konden bezoekers luisteren naar een viertal presentaties en met elkaar van gedachten wisselen over ontwikkelingen in de zorgsector.

De Kennisdag Zorg & ICT ging van start met een gezamenlijk welkomstwoord door Chris Kolder, Accountmanager Zorg van True workspace, en Wim Smeenk, oprichter van Curatec. Chris Kolder: “We zien dat de zorgsector bezig is met een digitale transformatie. Werknemers in de zorg verwachten van hun werkgever steeds vaker mobiele apparaten waarmee ze medische gegevens direct kunnen invoeren in een digitaal systeem. Apparaten moeten met elkaar kunnen samenwerken en informatie uitwisselen. Security en compliancy zijn daarbij erg belangrijk. Medische gegevens mogen niet op straat komen te liggen.” Wim Smeenk: “Curatec is als ICT-dienstverlener actief in de zorgsector. We verzorgen netwerken, telefonie, zorgsystemen en domotica. Techniek moet in dienst moet staan van de zorg. Als het gaat om ICT, moet de behoefte binnen de zorg leidend zijn.”

Onderzoek Het Digitale Landschap

De eerste presentatie werd gedaan door Erik van Laar, CEO van True workspace (voorheen Multrix), die een toelichting gaf op de resultaten van het onderzoek uitgevoerd door Het Digitale Landschap in samenwerking met onderzoeksbureau Pb7 Research en Stichting Digitalezorg.nl. Erik van Laar: “Wat zijn de belangrijkste redenen om te digitaliseren in de VVT-sector? Uit het onderzoek blijkt dat de kosten beheersbaar moeten blijven en ook het leveren van zorg op maat is een reden om te digitaliseren. Ook het verminderen van de administratieve last en het sneller kunnen reageren op de veranderende zorgvraag worden genoemd door de respondenten.” Erik van Laar gaf aan dat op dit moment 34 procent van de respondenten toegang heeft tot een digitale werkplek. “Ongeveer 30% voert op dit moment de medische gegevens direct digitaal in.” In het onderzoek van Het Digitale Landschap is ook gekeken naar de uitdagingen en obstakels in de VVT-sector. “We zien dat beveiliging en privacy erg belangrijk zijn. Als we kijken naar de toekomst, dan denkt de onderzoeksgroep dat 60% van het medisch personeel over vijf jaar direct toegang heeft tot een digitale werkplek. Ook denken de respondenten dat 40% van de patiënten in 2011 online toegang heeft tot hun eigen gegevens.”

Stichting Zorgcentra Rivierenland

In de presentatie van Jasper Wiersema van Stichting Zorgcentra Rivierenland stond de cloudoplossing van zijn zorgorganisatie centraal. Ze richten zich op ouderen en de organisatie heeft meerdere vestigingen. “We beschikken niet over een afdeling ICT. Dat hebben we uitbesteed aan Curatec. Het applicatiebeheer doen we wel zelf.” Japser Wiersema vertelt dat de ontwikkelingen op ICT-gebied voor hun organisatie eigenlijk te snel gaan. “Als je ICT uitbesteedt, kun je specialisten inhuren. Als organisatie hoef je dan niet zelf te investeren in know-how.” Stichting Zorgcentra Rivierenland heeft gekozen voor een cloudoplossing. Jasper Wiersema: “We maken de laatste jaren steeds meer gebruik van SAAS-oplossingen. Updates hoef je niet meer uit te voeren en beheersproblemen behoren voor ons ook tot het verleden. Elke maand betaal je een vast bedrag voor de geleverde clouddiensten.”

Draagbare alarmzenders

De presentatie Renee Klerkx van de Eurocom Group ging over personenalarmering en persoonsbeveiliging met behulp van compacte apparaatjes die aan het lichaam bevestigd worden. Renee Klerkx: “We leveren alarmzenders met een spreek- en luisterverbinding. Zo kunnen mantelzorgers, meldkamers en zorgprofessionals direct in contact komen met personen in nood.” De draagbare alarmapparaatjes werken samen met een app op de smartphone. De draagbare alarmzenders communiceren via DECT of hebben een ingebouwde simkaart. “Het voordeel van de ingebouwde simkaart is dat je overal op de wereld een alarm kunt afgeven. Via de ingebouwde GPS-functie weten hulpverleners precies waar de persoon in nood zich bevindt.” De alarmzender van de Eurocom Group is verkrijgbaar als polszender, hangkoord of sleutelhanger.

Groepsdiscussie

In de groepsdiscussie onder leiding van Wiebe de Boer van Curatec kregen de bezoekers een drietal stellingen voorgelegd. Bij elke stelling konden bezoekers aangeven of ze het met de stelling eens of oneens waren. De eerste stelling: “Door de toepassing van technologische hulpmiddelen raakt de zorg volledig het menselijk contact met de patiënt kwijt”. Het bleek dat de meerderheid van de bezoekers het niet eens was met de stelling. Bezoekers van de Kennisdag Zorg & ICT gaven aan dat door de toepassing van technologie tijd bespaard kan worden, waardoor er meer mogelijkheden ontstaan voor persoonlijk contact met de patiënt. De tweede stelling luidde: “Er is te weinig aandacht binnen besturen van zorginstellingen voor digitalisering”. De meeste bezoekers waren het eens met de stelling. De laatste stelling luidde: “Zorginstelingen hebben te weinig ICT-kennis in huis om succesvol te digitaliseren”. Een aantal bezoekers gaf aan dat bij hun zorgorganisatie helemaal geen ICT-kennis aanwezig was. Er waren ook personen van zorgorganisaties aanwezig die aangaven dat er wel voldoende ICT-kennis in hun zorgorganisatie aanwezig was.

Mobile Device Management

De laatste presentatie van de kennisdag was voor rekening van Wouter van de Westelaken, Partner Manager bij True workspace. “Steeds meer werknemers gebruiken een mobiel apparaat bij de uitvoering van hun werkzaamheden. De vraag is hoe je mobiele communicatie op een veilige manier kunt realiseren. Meer dan de helft van de bedrijven weet niet welke risico’s samenhangen met het gebruik van mobiele apparaten.” Wouter van de Westelaken benadrukte dat aan het gebruik van publieke wifi-netwerken ook risico’s zijn verbonden. “Bij het gebruik van dergelijke netwerken weet je nooit of je veilig verbinding maakt met een bedrijfsapplicatie.” Veel bedrijven willen inzage in het gebruik van hun zakelijke applicaties op apparaten. “Met behulp van de tools van True kun je precies per medewerker zien met welk apparaat ze zijn ingelogd en van welke bedrijfsapplicaties ze op dat moment gebruikmaken.” In de praktijk gebeurt het dat particuliere mobiele apparaten van medewerkers kwijtraken of worden gestolen. Vaak gaat het om particuliere apparaten waarop ook applicaties van het bedrijf zijn geïnstalleerd. “De vraag is: hoe ga je hiermee om? In het geval van verlies of diefstal kun je het gehele apparaat wissen of blokkeren. Maar is dat slim? Met beschikbare tools voor mobile device management kun je alleen de bedrijfsapplicaties met bijbehorende data wissen. De particuliere data blijft ongemoeid. “Ook als een medewerker uit dienst treedt, kun je gemakkelijk op afstand de bedrijfsapplicaties met bijbehorende data wissen”, besluit Wouter van de Westelaken.

Borrel

De kennisdag werd afgesloten met een informele borrel. Bezoekers gingen met elkaar in discussie over onderwerpen die tijdens deze leerzame eerste Kennisdag Zorg & ICT de revue hadden gepasseerd.

Het-digitale-landschap-Kennisdag-ICT-en-Zorg
Kilian Drewel
Contentmarketeer
Deel dit artikel via sociale media:

Diensten - 11.02.2016

Op donderdag 11 februari 2016 hield True een eerste partnerdag om haar hybride partnerprogramma voor automatiseerders te presenteren. Automatiseerders kunnen via het nieuwe partnermodel van True gebruikmaken van de userprovisioningsoftware, uitgebreide support op applicaties en helpdesk-faciliteiten. Wouter van de Westelaken, Partner Sales Manager bij True workspace: “De partner kan per klantcase bepalen hoe hij met True wil […]

Diensten - 28.05.2015

Op 15 juni 2015 lanceert True op het nieuwe kantoor op de Keienbergweg 100 te Amsterdam het eerste Citrix Executive Briefing Center (EBC) van de Benelux. Daarom organiseert True deze dag een speciaal evenement met verschillende sprekers: André Lodewijks (Benelux Channel Manager van Citrix), Erik van Laar (CEO True workspace) en – last but not […]

Events - 24.03.2017

Op donderdag 6 april host True de UPS-dag van DatacenterWorks. Dit seminar staat in het teken van noodstroomvoorzieningen in datacentra, ook wel bestempeld als Uninterruptible Power Supply (UPS). Tijdens het seminar zullen verschillende onderwerpen de revue passeren. Denk aan vraagstukken over hoe je de noodstroomvoorzieningen in het datacenter kunt financieren, welke producten en diensten er in de […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vertel ons uw uitdagingen

Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.