Werken in de cloud: de complete gids

Werken in de cloud blogpost
Werken in de cloud blogpost
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Werken in de cloud: de complete gids

Ales wat je wilde weten over in de cloud werken lees je in dit artikel.

πŸ“– Leestijd: 5 minuten

In de cloud werken

In de cloud werken is de afgelopen jaren een fenomeen geworden. Bijna iedereen snapt wel wat je ermee bedoelt en in veel organisaties is het normaal geworden.

Werken in de cloud is synoniem geworden voor werken via het internet. Het is al bijna net zo gewoon als water uit de kraan. En toch is het eigenlijk heel bijzonder.

In dit artikel leggen we de basis uit van werken in de cloud, wat de voordelen van werken in de cloud zijn en hoe je veilig in de cloud kunt werken.

Wat is de cloud?

De cloud is verzamelterm voor diensten die te maken hebben met cloud computing.

Cloud computing is een manier om software aan te bieden via het internet. Grote IT-bedrijven zoals Microsoft en Google beschikken over gigantische datacenters. Softwarebouwers kunnen een server in zo’n datacenter huren zodat zij hun software online kunnen aanbieden.

Abonnementsmodel

Kenmerkend aan werken in de cloud is dat software via een abonnement aangeboden wordt. Dit abonnementsmodel wordt ook wel Software-as-a-Service (SaaS) genoemd. Bij SaaS betaal je niet eenmalig voor de software, maar betaal je voor een licentie voor een vast bedrag per gebruiker per maand.

Heel veel software werkt al via de cloud. Veel leveranciers zijn zelfs gestopt met het maken van software die je eenmalig aanschaft, omdat dit simpelweg te veel onderhoud nodig heeft. Ook is het voor leveranciers eenvoudiger om nieuwe functies toe te voegen aan software in de cloud.

Wat is werken in de cloud?

Werken in de cloud betekent dat software beschikbaar is via het internet. Je hoeft geen programma op je (werk)laptop te installeren omdat je gewoon via een url naar de software kunt surfen.

Office 365

Er zijn veel soorten software voor werken in de cloud. Denk aan software voor communiceren, samenwerken en bestanden delen. Een van de bekendste voorbeelden is Office 365. Met Office 365 kun je samen in de cloud werken met vertrouwde software als Word, Excel en Powerpoint.

Er zijn verschillende licenties beschikbaar voor Office 365. Zo ziet de chatsoftware Microsoft Teams niet standaard in elke licentie.

πŸ’‘ Office 365 heet sinds kort Microsoft 365. Lees ons blog voor meer informatie.

Alternatieven

Alternatieven voor Office 365 zijn G Suite (van Google) of een hosted desktop van Citrix. Bij een hosted desktop staat niet alleen de software in de cloud, maar het hele besturingsysteem. Je logt dan via je werklaptop in op een bureaublad op een server.

Ook is het mogelijk om software te leveren via een bedrijfsserver. Dit is meestal een server die ergens in een bezemkast staat en die weinig onderhoud krijgt. Software leveren via een bedrijfsserver komt steeds minder voor, omdat het veel geld kost en minder veilig is.

πŸ“– Wil je meer weten over cloud computing? Lees dan de complete gids voor managed hosting. In dat artikel leggen we duidelijk de verschillen uit tussen hosting en cloud computing. Ook leer je dat de cloud in de basis een reeks computers is die we servers noemen

Voordelen werken in de cloud

Werken in de cloud heeft flink wat voordelen:

1. Altijd en overal werken

Als je een internetverbinding hebt kun je de software bereiken via je browser. Met een online werkplek hebben medewwerkers direct toegang tot alle software en informatie die ze nodig hebben. Dat maakt op afstand werken geen probleem.

2. Altijd voldoende capaciteit

Een werkplek is zeer geschikt voor de cloud, omdat je makkelijk kunt opschalen. Als je bijvoorbeeld nieuwe medewerkers krijgt dan schaf je eenvoudig nieuwe licenties voor Office 365 aan. Ook het aantal hosted desktops of servercapaciteit zijn op te schalen. Zo blijven de prestaties altijd goed en de kosten overzichtelijk.

3. Altijd de nieuwste functies

Kenmerkend aan clouddiensten is dat ze nooit af zijn. Leveranciers updaten de software regelmatig met nieuwe functies, waardoor de software beter wordt.

4. Geen onderhoud meer

Het updaten van een server en bijhorende software kost bedrijven veel tijd en geld. Bij werken in de cloud is dit niet meer nodig, omdat de cloudprovider of softwarebouwer dat voor je doet.

5. Veiligheid is goed geregeld

De meeste cloudproviders hebben veiligheid goed geregeld. Zij worden bijvoorbeeld regelmatig getoetst op internationale standaarden voor informatiebeveiliging zoals ISO 9001 of ISO 27001.

6. Verhoging van productiviteit

Software in de cloud wordt als prettig ervaren. Het is vaak snel en stelt medewerkers in staat om plaats- en tijdonafhankelijk te werken. Door die vrijheid krijgen worden de meeste medewerkers productiever.

Bekijk ook onze Managed Cloud dienst

Veilig werken in de cloud

Werken in de cloud is over het algemeen veilig. Veiliger in ieder geval dan bijvoorbeeld werken via de bedrijfsserver, omdat deze onderhoud nodig heeft. Het onderhoud van de servers in de cloud gebeurt door de cloudserviceprovider.

De cloudprovider neemt daarnaast extra maatregelen voor beveiliging. Zo zijn datacenters uitgerust met uitgebreide anti-inbraak voorzieningen en wordt het netwerk- en dataverkeer goed in de gaten gehouden op verdachte pakketjes.

De meeste cloudproviders laten zich regelmatig toetsen op informatiebeveiliging, zoals ISO 9001 en ISO 27001. Dit zijn certificaten die bewijzen dat de beveiligingsprocessen in orde zijn.

Ook werken in de cloud? Bekijk onze managed workspace dienst.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000