Case: Webstores

“We gebruiken object store voor alles wat we voorheen op webservers opsloegen”

True sprak DevOps-engineer Tom Keur, hij is betrokken bij alle hostingomgevingen van Webstores, over de migratie naar de object store en de samenwerking.

Optimale prestaties met Object Storage

Webstores is een full-service digital agency. Begonnen als regionale speler, maar inmiddels met klanten in heel Nederland. Ze combineren strategie, creativiteit en technologie om de digitale ambities van opdrachtgevers waar te maken. Dat doen ze onder andere voor klanten als Stella Fietsen, Vakantie- & Attractiepark Slagharen, Toppoint en Preston Palace. Onlangs migreerde Webstores van een enkele server naar meerdere servers bij True en maken daarbij gebruik van de object store voor het opslaan en aanbieden van grote hoeveelheden statische content.

Meer efficiëntie met meerdere servers

“We zijn van een single server naar meerdere servers gegaan, met name om op te kunnen schalen”, vertelt Tom. “We draaien nu vier webservers, een loadbalancer en Varnish cache en twee fysieke databaseservers.”

Deze grotere hostingomgeving helpt met name om het piekverkeer van grote klanten op te vangen. “De single server begon te roken zodra er een reclame van een van onze klanten op TV was. Samen met True heeft Tom Varnish cache onderzocht en geïmplementeerd. Hierdoor is veel efficiëntie gewonnen in het laden van statische content, met hogere snelheid bij het aanbieden van content als resultaat.

Webstores object storage
Business case Webstores Tom Keur Object Storage

“We gebruiken de object store als vervanging voor alles wat we voorheen op webservers opsloegen”

Tom Keur, DevOps-engineer bij Webstores

Geleverde diensten

Focus op digitaal

True was al enige tijd in het vizier bij Webstores. “We kennen True als één van de beste hostingproviders in Nederland. True heeft veel ervaring met veeleisende platformen. Dat sprak ons erg aan.”

“We kennen True als één van de beste hostingproviders in Nederland. True heeft veel ervaring met veeleisende platformen”

Tom vertelt verder dat zij echt op zoek waren naar een managed hostingomgeving. “We willen ons focussen op het maken van producten voor klanten. Onze klanten willen daarnaast niet bezig zijn met het hostingvraagstuk. Dat hebben we nu slim ondergebracht bij True.”

Bekijk ook de partnerpagina van Webstores

Wat houdt object storage in?

Snel nieuwe schijfruimte erbij

Naast managed hosting-diensten neemt Webstores ook de object store af bij True. Dit is een dienst voor het opslaan van statische content via centrale, multi-datacenter beschikbare opslag. “In het verleden zaten onze servers regelmatig vol, waardoor we veel moesten opruimen om nog gebruik te kunnen maken. Het grote voordeel is dat we nu met object store van True exact kunnen zien wat we gebruiken, waardoor een goede administratieve afhandeling ook direct gewaarborgd is.”

Een van de grote voordelen die Tom noemt bij object store is dat er snel schijfruimte bij te zetten is. “We gebruiken de object store als vervanging voor alles wat we voorheen op webservers opsloegen: pdf’s of afbeeldingen. Deze bestanden zijn ook rechtstreeks bereikbaar via de True object store url.” Doordat de bestanden een endpoint url hebben (objectstore.true.nl), is het niet meer nodig om de statische content op te slaan op de webserver.

Het aanvragen van nieuwe opslag gaat snel en eenvoudig: “Het is een kwestie van een ticket inschieten of even bellen. Daarna is het snel geregeld”, aldus Tom.

S3 compatible API

Een ander voordeel van de object store van True is dat het gebruikmaakt van de S3-API van Amazon Web Services. Veel software-applicaties ondersteunen deze standaard. Voor Webstores was het vrij eenvoudig om de object store te integreren in nieuwe of bestaande applicaties.

“Het was vrij eenvoudig om de object store te integreren in de applicaties van onze klanten.”

Tom: “We gebruiken Flysystem, een php-library om een filesystem neer te zetten, waardoor het een kwestie van configureren is waar je bestanden wilt opslaan. Dat kan bijvoorbeeld je lokale filesystem zijn maar dat kan net zo makkelijk een S3-omgeving zijn. Dat maakt integratie een stuk soepeler.”

Meer informatie over object storage?

object-storage-hosting

Object store is een opslagmethode om grote hoeveelheden data op te slaan. Data wordt in meerdere datacentra opgeslagen als object in de object store en is aanroepbaar via een API.

Docker en Kubernetes

Met de nieuwe hostingomgeving wordt het voor Webstores ook mogelijk om meer te doen met Docker en Kubernetes. “We hebben hierdoor simpelweg meer mogelijkheden om slim te schalen”, vertelt Tom.

Al enige tijd zijn ze bij Webstores bezig met containers. Zo heeft Tom zelf een paar basiscontainers ontwikkeld voor iedere developer binnen Webstores: “Hiermee heeft iedereen beschikking over de verschillende php-versies die we gebruiken en wordt het mogelijk om de productie-omgeving na te bootsen op de laptop. Voorheen installeerde iedereen zijn eigen developmentstack, maar met deze container-images zijn de ontwikkelaars sneller up-and-running.”

Webstores verwacht in de toekomst meer te doen met Kubernetes en om hier de expertise van True in te schakelen. Zij zijn op dit moment tevens één van de partijen die meedoet met de private Kubernetes bèta van True.