Craft CMS 3 is hier! Wat is er nieuw?

Craft CMS 3 is eindelijk hier. Wat is er nieuw?
Craft CMS 3 is eindelijk hier. Wat is er nieuw?
Home / Blog & Nieuws / Applicatie-ontwikkeling / Craft CMS 3 is hier! Wat is er nieuw?

Eindelijk: Craft CMS versie 3 is hier. Wat is er allemaal nieuw? Een korte opsomming van de nieuwste functies van het CMS dat steeds vaker de voorkeur krijgt bij ontwikkelaars, agencies en content creators.

Bekijk ook Craft CMS hosting

Waarom ook alweer Craft CMS?

Craft CMS is een intuïtief te gebruiken contentmanagementsysteem (CMS) dat enorm veel mogelijkheden biedt voor developers en content creators. Een van de grootste voordelen is dat Craft bijzonder modulair is. Als het eenmaal is opgezet, is het eenvoudig om zonder al teveel programmeerwerk een pagina geheel naar smaak te ontwerpen.

Voor gebruikers zit het CMS bomvol handige functies. Zo kun je bijvoorbeeld live previewen wat het effect van een contentwijziging is op een pagina. Dit is niet alleen handig, maar kan ook tijdwinst opleveren.

Voor front-end en back-end developers is het voordeel van Craft CMS dat de code minimalistisch is, maar krachtig. Ontwerpen en ontwikkelen in Craft CMS werkt op basis van ‘blokken content’, een soort methode om per module te ontwikkelen. Hierna is het voor een eindgebruiker vrij gemakkelijk om een pagina in elkaar te zetten. Met het slepen van blokken is de pagina zo gebouwd.

Wat is er nieuw in Craft CMS 3?

Multi-site

In versie 3 is het mogelijk om meerdere sites te runnen vanuit één installatie. Het handige is hiervan is dat je meerdere sites kunt managen vanuit hetzelfde controlepaneel. Je hoeft dus niet meer te switchen in verschillende omgevingen, maar kunt de content direct vanuit één plek updaten. Met een paar klikken is de omgeving eenvoudig toe te voegen. Superhandig.

Multi-site weergave in controlepaneel Craft CMS 3


Image editor

Even wat bijsnijden, verkleinen of simpelweg een afbeelding draaien. Voor dit soort kleine wijzigingen hoef je nu geen Photoshop meer te openen, want met de interne Craft CMS 3 Image Editor kan dit ook. Handig is ook dat je focal points toe kunt voegen, waardoor de afbeelding perfect kan renderen op alle devices.

Image editor in Craft CMS 3

 

Plug-in Store

Waar WordPress uitblinkt in een enorme plug-in community, was het bij Craft CMS nog altijd even zoeken naar de juiste plug-in. Met de komst van de Plug-in Store komt daar verandering in. Vanuit het controlepaneel kun je direct naar de store surfen, de juiste plug-in selecteren en installeren. Sommige plug-ins zijn betaald, sommige vrijelijk en gratis beschikbaar. En nu dus makkelijk doorzoekbaar via de store.

Plug-in Store weergave in Craft CMS 3

Was dat alles?

Naast handige visuele functionaliteiten is er ook een hoop gesleuteld in de broncode van Craft CMS. Dit omdat Yii, het framework waarmee Craft CMS is gebouwd, naar versie 2 is gegaan.

Zo zijn er behoorlijk wat configuratiesettings gewijzigd, met als doel om de performance te verbeteren. Alles bij elkaar is Craft CMS 3 tot drie keer sneller geworden, vertellen de makers.

Verder is support voor Amazon S3, Rackspace Cloud Files en Google Cloud Storage ‘verhuisd’ naar plug-in ondersteuning.

Aandacht voor security is er ook. Zo staat Cross Site Request Forgery-bescherming (CSRF-protection) standaard aan in Craft CMS 3. Bij een CSRF-aanval wordt een gebruiker gedwongen om bepaalde instellingen te veranderen door middel van http-aanvragen. Omdat de webbrowser denkt dat dit legitieme aanvragen van de gebruiker zijn, gaat deze daarmee akkoord. Een aanvaller kan op deze manier bijvoorbeeld wachtwoorden veranderen zonder dat de gebruiker het door heeft. Een handige bescherming dus.

Uitgebreid gedocumenteerd

Voor alle wijzigingen en adviezen hoe om te gaan met het updaten van plug-ins in Craft CMS 2, zie deze uitgebreide documentatie.

Meer weten over de unieke nieuwe features? Dan is onderstaande video van Mijingo zeker interessant om even te kijken.

Video: De vernieuwingen in Craft 3

Ben je net als ons fan van Craft en bouw je er geregeld websites mee? Bij True denken we graag met je mee naar de ideale hostingomgeving voor je Craft CMS-projecten. Onze engineers schakelen met jouw engineers om te kijken waar bijvoorbeeld performanceverbeteringen te maken zijn. Meer over Craft CMS hosting.

Lees ook: Craft CMS: een goed alternatief voor andere CMS’en? 
True Ligan
Managed hosting sinds 2000