Marco Derksen: Is Drupal een product of een platform?

Gastblog door Bert Boerland, sales manager en partner bij Wunderkraut Nederland

Elk jaar organiseert de Stichting Drupal Nederland een congres over dit open source contentmanagementsysteem. True stimuleert het gebruik van open source producten door dit congres te sponsoren. Mede door deze sponsoring kan de Stichting Drupal de beste sprekers krijgen en het congres zo goedkoop mogelijk aanbieden. Dit jaar waren op 30 april 350 deelnemers in de Fabrique bijeen om te luisteren naar de sprekers.

Marco Derksen was op DrupalJam aanwezig om te spreken over online platformen en hoe dit online landschap aan het veranderen is. Als marketeer vond Marco Derksen het aanvankelijk vreemd om op DrupalJam de keynote te mogen doen. DrupalJam is immers de plek waar honderden developers, gebruikers en enthousiastelingen van het open source contentmanagementsysteem jaarlijks in Nederland bijeen komen en het is niet direct de plek waar een marketeer spreekt over veranderingen in de online wereld door de opkomst van de platformeconomie.

Of toch wel? De organisatie van de DrupalJam kijkt graag naar buiten. Van buiten naar binnen. Omdat marketeers vaak de opdrachtgever zijn voor een nieuwe website of omdat ze zelf gebruiker zijn. En omdat we in de Drupal gemeenschap code willen maken -websites willen maken- voor de klant van de klant. Niet het maken van de website is het doel, maar wel het faciliteren van de business, het informeren van de gebruiker en het creëren van de community. Dat is het doel van de software die we maken en de websites die daarmee worden gemaakt.

Sprekers van niveau

Om die reden kiest de organisatie van de DrupalJam altijd voor sprekers van buiten de gemeenschap, zoals een journalist als Brenno de Winter, een hoofdredacteur met een frisse blik op journalistiek als Bart Brouwers, een voorvechtster van online burger vrijheden als Ancillia, een aanjagers van nieuwe open source business modellen als Joost de Valk. Dit zijn slechts enkele voorbeelden van vorige keynote sprekers. Daarom is Marco Derksen als keynote spreker prima op zijn plaats op de DrupalJam 2015. De keynote van Marco Derksen is te bekijken op het Youtube kanaal van de Stichting Drupal Nederland, de organisator van het congress

Het verhaal van Marco is zeer interessant, vanuit een historisch perspectief de veranderingen door techniek en hun impact op de samenleving en business extrapoleren naar de toekomst. Over hoe platformen nu niet zelf primair meer goederen verhandelen of diensten aanbieden maar als middleman acteren en vragers en aanbieders samen laten komen, op een platform. De voorbeelden zijn bekend, van Amazon tot Uber, van Airbnb tot Google. Uber, het grootste taxinetwerk ter wereld zonder een auto te bezitten, Airbnb verhuurt meer kamers dan de alle hotelketens gecombineerd, zonder één sleutel aan een huurder te geven. In een wereld waar dergelijke platformen de norm gaan vormen voor zakelijk verkeer, wat is dan de plaats van Drupal, vraagt Marco het publiek.

Anderhalf miljoen Drupal websites

De vraag van Marco Derksen was deels retorisch om het publiek aan het denken te zetten. Er zijn immers meerdere antwoorden op de vraag. Is Drupal een product dat op andere sites verhandelend kan worden? Of is Drupal zelf een platform dat het in staat stelt om vraag en aanbod bijeen te brengen? Beide antwoorden lijken waar. Met meer dan een anderhalf miljoen Drupal websites wereldwijd, 40.000 Drupal modules, honderdduizenden developers, is het een systeem dat anderen in staat stelt platformen mee te bouwen. Drupal zou je dus kunnen zien als een een meta platform, een platform voor platformen.

Marco’s verhaal en andere plenaire presentaties zijn opgenomen en te vinden op het platform Youtube. Mede door de sponsoring van True, kunnen we als organisatie de DrupalJam goedkoop aanbieden, goede sprekers verkrijgen op het DrupalJam platform en het beste evenement geven aan de honderden deelnemers. Zodat we vragen kunnen blijven stellen, en blijven zoeken naar nieuwe antwoorden.

Drupal versie 8

De toekomst van Drupal zier erg goed uit. Na vele jaren ontwikkeling door duizenden developers verschijnt binnenkort Drupal versie 8. Deze versie is nog steeds geschikt voor de hobbbyist, maar kan zich ook meten met de highend enterprise tools. Object georiënteerd, hergebruik van symfony componenten en met webservices in core, is het CMS klaar om voor elk doeleinden gebruik te worden. Van het serveren van webpagina’s voor grote websites tot het maken van een headless systeem dat enkel koppelingen redigeert. Met deze nieuwe mogelijkheden zal ook de groei van Drupal naar verwachting binnen hosting organisaties als True verder gestalte krijgen.

Over Bert Boerland

bert-boerland

Bert Boerland is sales manager en partner bij Wunderkraut Nederland, onderdeel van de Wunderkraut Group. Wunderkraut is met 170 mannen en vrouwen het grootste Europese bedrijf dat gespecialiseerd is in Drupal en aanverwante technieken als Angular. Bert is gepassioneerd gebruiker van Drupal sinds de begindagen van het CMS, meer dan 14 jaar geleden, schenker van het drupal.org domain, mede-oprichter en bestuurslid van de Stichting Drupal Nederland en organiseerde talloze DrupalJams waar meer dan 350 gebruikers en ontwikkelaars samenkomen. True is sponsor van DrupalJam.

Kilian Drewel
Contentmarketeer
Categorieën: CMS, Development
Tags: ,

CMS - 12.12.2014

Gastblog van Bert Boerland De meeste bedrijven die een website online hebben, hebben als doel om er geld mee te verdienen. Voor sommige websites is dat een directe manier van geld verdienen, omdat ze een webshop hebben, donaties verkrijgen of leadgeneratie hebben. En voor vele bedrijven is het een vorm van marketing, om gevonden te […]

CMS - 06.04.2018

Eindelijk: Craft CMS versie 3 is hier. Wat is er allemaal nieuw? Een korte opsomming van de nieuwste functies van het CMS dat steeds vaker de voorkeur krijgt bij ontwikkelaars, agencies en content creators. Nieuw met Craft CMS? Lees ook onze eerdere blogs: Craft CMS: een goed alternatief voor andere CMS’en? en Is Craft Commerce […]

CMS - 16.11.2017

WordPress 4.9 is vanaf vandaag beschikbaar. Traditiegetrouw krijgt elke nieuwe major update van WordPress de naam van een bekende jazzmuzikant. Dit keer is jazzlegende Billy Tipton aan de beurt. Hoewel de grootste wijzigingen vooral plaatsvinden in de Customizer, zijn er genoeg andere wijzigingen onder de motorkap. We onderzochten de nieuwste WordPress 4.9 features voor je. […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vraag offerte aan

Vul onderstaand formulier in. True neemt zo snel mogelijk contact met u op.