De verschillen tussen file storage, block storage en object storage

Wat zijn de verschillen tussen file storage, block storage en object storage?
Wat zijn de verschillen tussen file storage, block storage en object storage?
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Managed hosting / De verschillen tussen file storage, block storage en object storage

Iedere hostingomgeving heeft ermee te maken: storage. Op dit moment is storage plat te slaan naar drie categorieën, namelijk file storage, block storage en object storage. Maar wat houden deze technologieën precies in? Hoe werkt de technologie? Wat zijn die voordelen precies? Waar kun je het als developer voor inzetten? We hebben het voor je op een rijtje gezet.

Bekijk onze dienst voor Object Storage

Om object storage te snappen, is het handig om eerst wat dieper te duiken in de begrippen file storage en block storage.

Wat is file storage?

Bestanden, folders en directories die je dagelijks ziet, worden opgeslagen middels file storage. File storage kun je het beste zien als een laag tussen besturingsstysteem en filesystem op het opslagmedium.

Hiërarchische opslag

Kenmerkend aan file storage is de hiërarchische manier van opslaan. Gegevens worden geordend opgeslagen op schijven in mappen en directories, en zijn hierdoor ook voor mensen goed te interpreteren. In feite werkt het opslaan van bestanden op je persoonlijke laptop precies hetzelfde.

Lokaal of network storage

Waar de gegevens opgeslagen worden kan verschillen. Dit kan bijvoorbeeld lokaal gebeuren, via een harddisk op de webserver. Een andere methode is opslag via het netwerk. Dit betekent dat er ergens centraal in het datacenter meerdere opslagmedia zijn die via het netwerk te bereiken zijn. Dat laatste wordt ook wel Network Attached Storage (NAS) genoemd.

Wat is block storage?

Block storage werkt anders dan file storage. Bij block storage is er meestal sprake van opslagmedia die geschikt worden gemaakt voor netwerkopslag. Bij block storage wordt een schijf ingedeeld in maximum volumes (bijv. 2 terabytes) en vervolgens aan een besturingssysteem gekoppeld.

Blokjes data

De opgeslagen data in de block storage methode bestaat uit meerdere blokken van dezelfde grootte. Bij block storage wordt de gegevens daarnaast in feite in meerdere stukjes (“blocks”) gehakt van dezelfde grootte.

Uniek adres

De blocks bevatten geen metadata, maar krijgen wel elk een uniek adres. Dit adres matched met de opgeslagen data. Op het moment dat de data worden aangeroepen, controleert de technologie of de adressen kloppen. Matchen de adressen? Dan wordt het bestand zichtbaar op de computer.

Block storage wordt over het algemeen gebruikt voor ‘low-level’ data. Daarmee is block storage bij uitstek geschikt voor bijvoorbeeld databases, virtual images of back-up data zoals snapshots.

Wat is object storage?

Object storage verschilt wezenlijk van de andere twee. Bij object storage wordt een bestand opgeslagen als object. Het bijzondere aan object storage is dat het ook op ‘reguliere hardware’ kan draaien. Bij file storage en block storage ben je over het algemeen gebonden aan de maximumcapaciteit van het opslagmedium. Bij object storage kun je eenvoudiger uitbreiden, omdat je zelf bepaalt welke machine je inzet als opslagmedium. In theorie zou je zelfs een Raspberry Pi in kunnen zetten als object storage systeem, maar qua rekenkracht zal deze niet altijd de verwerking van grote hoeveelheden data aankunnen.

Snel capaciteit bijschakelen

Het zelf kiezen van het opslagmedium heeft vele voordelen. Als een opslagmedium vol raakt, kun je snel een nieuw opslagmedium bijschakelen waardoor de schaalbaarheid eindeloos is. Je kunt zoveel mogelijk devices toevoegen als je zelf zou willen.

Multi-datacenter

Een ander groot voordeel is de repliceerbaarheid van data. Door de keuze voor eigen opslagmedia is het een stuk efficiënter om data in een multi-datacenter set-up op te slaan. Dat wil zeggen dat data op meerdere plekken opgeslagen worden. Dus stel dat de gegevens om welke reden ook worden verwijderd, dan zijn deze altijd nog in een tweede of derde datacenter te vinden.

RESTful API’s

Object storage werkt daarnaast anders dan een geneste boomstructuur, waar alles geordend en hiërarchisch wordt opgeslagen. Bij object storage worden data niet hiërarchisch opgeslagen.

Voor ons als mens lijkt dat rommelig, maar het tegendeel is waar. Elk object krijgt namelijk een uniek ID toegewezen. Als developer kun je deze objecten rechtstreeks aanroepen middels een RESTful API. Met html-commando’s zoals ‘GET’, ‘POST’, ‘PUT’ en ‘DELETE’ zijn de bestanden aan te roepen.

Waar wordt cloud object storage voor gebruikt?

Object storage wordt voor vele toepassingen gebruikt. Afhankelijk van de provider kun je het voor diverse zaken gebruiken. Bij True kun je het bijvoorbeeld inzetten voor statische content. Denk aan opslag van bijvoorbeeld pdf’jes, maar ook aan css-files of back-up bestanden zoals snapshots. Voor statische content en grote hoeveelheden data is cloud object storage uitermate geschikt.

Grenzeloos doorgroeien zonder beperkingen 🌱

Doorgroeien zonder beperkingen, terwijl data snel en eenvoudig beschikbaar blijft. Met cloud object storage serveert u content sneller uit en houdt u meer ruimte over op uw webserver. De dienst is standaard multi-datacenter én uitermate geschikt voor de opslag van statische content. Bekijk onze Object Storage dienst.

True Ligan
Managed hosting sinds 2000