Nieuwe Azure features in 2021

Updates en nieuwe features in Microsoft Azure
Updates en nieuwe features in Microsoft Azure
Home / Blog & Nieuws / Cloud / Nieuwe Azure features in 2021

Azure is volop in ontwikkeling. Je kunt dit jaar met allerlei nieuwe Azure features aan de slag. We doen een greep uit de mogelijkheden die Azure in 2021 biedt.

Cloud computing is populair. Bij allerlei cloudproviders kan je applicaties, data en microservices onderbrengen, waarvan Microsoft Azure een bekend voorbeeld is. Microsoft biedt Azure aan vanuit honderden datacentra wereldwijd, waarin duizenden of misschien zelfs wel miljoenen servers draaien. Jij kunt capaciteit in deze datacentra huren via het Azure platform. Je betaalt hierbij uitsluitend voor wat je gebruikt.

Een greep uit de nieuwe Azure features die in 2021 beschikbaar zijn:

Kunstmatige intelligentie

Azure kent verschillende op kunstmatige intelligentie (AI) gebaseerde functies. Een voorbeeld is Azure Cognitive Services, dat is voorzien met aantal nieuwe componenten. Denk aan Metrics Advisor Preview, een dienst die proactief meetwaarden in kaart brengt en problemen diagnosticeert. De service monitort de groeimotors van jouw organisatie, variërend van omzet tot productieprocessen.

Ook Azure Machine Learning is vernieuwd. Visuele tools, mogelijkheden voor het voorbewerken van data en extra beveiligingsfuncties helpen bij het bouwen en uitrollen van modellen. Nieuw is onder meer de Designer-functie, die drag-and-drop modules aanreikt voor uiteenlopende data-gerelateerde activiteiten. Denk hierbij aan het voorbereiden van data, trainingen van machine learning-modellen en evalueren van deze modellen.

Data

Twee extra product tiers voor Azure Cache for Redis zijn door Microsoft ontwikkeld in samenwerking met Redis Labs: Enterprise en Enterprise Flash. De Enterprise-tier geeft toegang tot meer Redis modules, zoals RediSearch, RedisBloom en RedsTimeSeries. Deze voegen onder meer datatypes en ondersteuning voor data-analyses en Internet of Things toe aan Redis. Met behulp van de Enterprise Flash-tier kan je Redis draaien op snelle flash-storage. Dit maakt tot tien keer grote caches mogelijk tegen een lagere prijs per gigabyte.

Flexible Server is een nieuwe optie voor het uitrollen van Azure Database for PostgreSQL en Azure Database for MySQL. Flexible Server zorgt onder meer voor meer beheermogelijkheden en flexibiliteit bij het onderhouden, configureren en finetunen van databases voor verschillende workloads.

Lees ook: SQL vs. NoSQL: wat zijn de verschillen?

Datacentra

Op het gebied van datacentra is onder meer Azure Resource Mover door Microsoft beschikbaar gesteld. Deze dienst helpt je bij het verhuizen van Azure resources tussen verschillende datacenterregio’s. Via Azure Resource Mover kan je de volledige migratie beheren en het proces stroomlijnen, wat complexiteit reduceert.

Zone-to-Zone disaster recovery is eveneens toegevoegd. Deze functie helpt je bij het vergroten van de veerkracht van missiekritieke virtuele machines. Zo kan je via Zone-to-Zone disaster recovery failover en failback instellen. Zo weet je zeker dat virtuele machines bij eventuele technische problemen beschikbaar blijven.

Development en ecosysteem

.NET is een applicatieraamwerk dat samenwerking faciliteert tussen applicaties geschreven in verschillende programmeertalen. Versie 5 van het raamwerk bevat onder meer kleinere en snellere applicaties die uit slechts één bestand bestaan. Deze gebruiken minder geheugen en zijn ideaal voor onder meer microservices en containerized applicaties.

Nieuw is eveneens Azure Communications Services. Het bouwen van communicatie-ervaringen in applicaties kan complex zijn en veel expertise vereisen. Azure Communications Services ondersteunt ontwikkelaars en organisaties bij dit proces. Het volledig beheerde communicatieplatform ondersteunt de ontwikkeling van veilige communicatiefuncties en connected user experiences in virtuele applicaties.

Hybride oplossingen

Azure Arc breidt de beheermogelijkheden van Azure uit naar onder meer Windows- en Linux-servers, SQL-servers en Kubernetes-clusters. Dit ongeacht of zij in een on-premises datacenter, een multicloud-omgeving of een edge-omgeving draaien. Met Azure Arc kan je Azure-services zoals Azure SQL Managed Instance en Azure PostgreSQL Hyperscale uitrollen naar iedere gewenste infrastructuur.

Backup Center is een nieuw centrum waarin je de back-upactiviteiten binnen je organisatie op uniforme wijze kunt beheren. Via Backup Center kan je back-up gerelateerde acties geautomatiseerd in werking laten stellen. Denk hierbij het bewaken van governance. Azure Backup ondersteunt daarnaast voortaan Cross Region Restore, waarmee je een back-up op ieder moment kunt herstellen naar een secundaire regio.

Internet of Things

Op het gebied van Internet of Things kan je in 2021 onder meer aan de slag met de Azure Certified Device Catalog. In deze catalogus vind je IoT-apparaten die zijn gecertificeerd voor gebruik in combinatie met Azure. Zo weet je zeker dat de apparaten optimaal samenwerken met het cloudplatform van Microsoft.

Mixed Reality

Mixed Reality is een combinatie van de fysieke en virtuele wereld. Gebruikers kunnen eenvoudig overstappen tussen deze twee werelden. Fysieke en virtuele componenten werken naadloos samen. De HoloLens 2 is dit jaar beschikbaar in meer markten, waaronder Nederland. De Mixed Reality-headset kan onder meer worden gebruikt voor het ondersteunen van werknemers bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Bijvoorbeeld door het tonen van visuele instructies op de bril.

Mixed Reallity

Azure Object Anchors helpen ontwikkelaars voortaan bij het geautomatiseerd detecteren, uitlijnen en traceren van objecten in de fysieke wereld. Met behulp van Object Anchors kunnen zij enkelvoudige objecten volgen, maar ook groepen objecten. Dit zonder dat hiervoor handmatige configuratie is vereist.

Networking

Op het gebied van networking is onder meer de Global Load Balancer nieuw. Met behulp van deze feature kan je onder meer verkeer naar applicaties distribueren over meerdere servers. Global Load Balancer helpt zo bij het verbeteren van de prestaties en beschikbaarheid.

Daarnaast is voortaan native ondersteuning voor Cisco Software-Defined Wide Area Network (SD-WAN) beschikbaar in Azure Virtual WAN hubs. Dankzij deze ondersteuning heb je vanuit de Cisco SD-WAN-omgeving met weinig tot geen additionele configuratie toegang tot Azure workloads.

Lees ook: De belangrijkste cloudtrends van vorig jaar

Desktopvirtualisatie

Nieuwe mogelijkheden in Azure op het gebied van Windows Virtual Desktop helpen bij het ondersteunen van thuiswerken. Zo kan je via Windows Virtual Desktop gebruikers ook thuis een optimale Windows 10-ervaring bieden. Met behulp van Microsoft Endpoint Manager kunnen beheerders virtuele desktops op dezelfde wijze beheren als fysieke apparaten.

Een nieuwe integratie met Azure Monitor verzamelt alle relevante inzichten verkregen uit monitoring in een centraal werkboek. Met behulp van visualisaties helpt het werkboek bij het snel identificeren en verhelpen van problemen.

Lees ook: Functies voor Windows Virtual Desktop

 

Axel Schutte
Online Marketing Manager
Terug

Offerte

Nieuwe Azure features in 2021Nieuwe Azure features in 2021
Terug

  Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.

  Terug

  Contact

  Nieuwe Azure features in 2021Nieuwe Azure features in 2021
  Terug

   Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.


   Door dit formulier in te vullen ga je automatisch akkoord met onze privacy- en cookieverklaring.