Nieuwe functies voor Windows Virtual Desktop

Nieuwe functies Windows Virtual Desktop
Nieuwe functies Windows Virtual Desktop
Home / Blog & Nieuws / Workspace / Nieuwe functies voor Windows Virtual Desktop

Sinds de coronacrisis zijn veel bedrijven overgestapt naar Windows Virtual Desktop, de virtuele desktopdienst van Microsoft die je via Azure af kunt nemen. Deze moderne digitale werkplek is zeer geschikt voor bedrijven die plotseling op afstand moesten samenwerken, omdat het op vrij eenvoudige manieren was aan te schaffen en omdat medewerkers ermee op een moderne, veilige manier kunnen samenwerken.

Omdat ook Microsoft ziet dat de dienst populairder is geworden, hebben zij versneld een aantal nieuwe functies ontwikkeld voor een nieuwe release. Welke dat zijn lees je in deze blogpost.

Lees ook: Wat je moet weten over Windows Virtual Desktop

 

Wat is een virtuele desktop?

Windows Virtual Desktop is een dienst voor het virtualiseren van computers. Met virtualiseren wordt bedoeld dat je kunt inloggen op een desktopmgeving via een server, omdat daar je besturingsysteem en applicaties op staan geïnstalleerd. Inloggen kan doorgaans op je laptop, maar moderne virtuele desktops zijn ook te benaderen via tablets of smartphones.

Een bekend merk voor virtuele desktops is Citrix, maar sinds kort levert ook Microsoft complete virtuele desktops via hun eigen cloud Azure. Het voordeel hiervan is dat de dienst rechtstreeks beschikbaar is via de Marketplace in Azure en binnen een aantal minuten te installeren is. Het voordeel van Windows Virtual Desktop is dat het goed integreert met bestaande Microsoft-technologie, zoals Windows 10 en Office 365.

 

Voordelen Windows Virtual Desktop

Een aantal voordelen:

Goed te integreren: Windows Virtual Desktop is uitstekend te integreren met de rest van de Microsoft-technologie, zoals Office 365. Het voordeel is bijvoorbeeld dat je medewerkers slechts 1 gebruikersnaam en 1 wachtwoord hoeft te geven. Via een technologie genaamd Single-Sign On (SSO) is het namelijk mogelijk om applicaties en toegang daartoe aan elkaar te knopen.

Langere support voor Windows 7: De ondersteuning voor Windows 7 is al enige tijd afgelopen, maar als je Windows Virtual Desktop aanschaft krijg je aanvullende ondersteuning voor Windows 7 er gratis bij. Dit is met name geschikt voor bedrijven die nog legacyapplicaties gebruiken en deze niet direct over kunnen zetten naar een cloud.

Windows 10: Windows 10 wordt ook wel eens de laatste Windows genoemd, omdat Microsoft erop richt om deze versie continu te ondersteunen. Medewerkers en beheerder zullen met Windows Virtual Desktop dus altijd van de nieuwste versie kunnen genieten, inclusief nieuwe functies voor eindgebruikers en beheerders.

Bekijk voor meer voordelen onze Windows Virtual Desktop pagina

 

Geschikt voor snelle en veilige opschaling

Via hetzelfde beheerdersportaal is het voor IT-beheerders mogelijk om allerlei security- en compliancerichtlijnen in te bouwen. Zo mag Pietje van Finance bijvoorbeeld geen toegang hebben tot de marketingapplicaties en Jan van marketing niet in het financieel systeem.

Onder andere deze veiligheidsmaatregelen maken dat Windows Virtual Desktop bij uitstek geschikt is voor bedrijven die plotseling op afstand willen werken, maar waar het wel veilig moet gebeuren.

Lees ook: Veilig thuiswerken: 8 tips voor IT-afdelingen.

 

Nieuwe functies in Windows Virtual Desktop

Door het groeiende succes van Windows Virtual Desktop legt Microsoft ook de focus op een aantal nieuwe functies die het succes van de dienst nog groter kunnen maken.

Snellere installatie van Windows Virtual Desktop

IT-beheerders kunnen Windows Virtual Desktop straks sneller installeren vanuit de Azure Portal. Via een grafische interface is het hele installatieproces flink versimpeld waardoor alle belangrijke configuraties op een efficiëntere plaats kunnen vinden. Vanuit de interface is bijvoorbeeld gelijk te bepalen hoeveel virtuele desktops en apps er geïnstalleerd moeten worden en welke (eind)gebruikers ervan gebruik mogen maken. Daarnaast zijn er direct bij installatie monitoringtools in te schakelen, waarmee het gebruik en de veiligheid van goed in de gaten zijn te houden.

Verbeterde security en compliance

Een belangrijke reden waarom organisaties virtuele desktops inzetten is zoals eerder de gezegd vanwege veiligheid en compliance. Er zijn talloze functies ingebouwd in Windows Virtual Desktop die voor het instellen van securityrichtlijnen die toe te spitsen zijn op het type organisatie. En daarnaast ontstaat er uitgebreide audit trails waarmee te zien is wie toegang heeft tot welk onderdeel van het systeem. Handig, omdat grotere organisaties dat soort informatie vaak nodig hebben als zij bijvoorbeeld getoetst worden op een ISO normering.

Binnen de virtuele desktop zullen een aantal nieuwe functies komen die deze processen zullen versterken, zoals reverse connect en FSLogix profile containers. Beide technologieën zijn erop gericht om de kans op digitale aanvallen te verminderen doordat zij processen beter isoleren.

Andere functies die in het nieuwe Windows Virtual Desktop zitten:

  • Multi-factor authentication: waarmee gebruikers altijd een tweede en soms derde apparaat nodig hebben om in te kunnen loggen.
  • Role Based Access-Control (RBAC) in Azure: waarmee gebruikers op basis van hun rol toegang kunnen krijgen tot diverse applicaties, en hier ook uitgebreide rapportages over mogelijk zijn.
  • Kiezen waar metadata worden opgeslagen: waarmee organisaties kunnen bepalen in welke geografische regio metadata worden opgeslagen.

Betere prestaties voor Microsoft Teams

Veel organisaties leunen nu op het succes van Microsoft Teams, en zo ook organisaties die gebruikmaken van Windows Virtual Desktop.

Het gebruikmaken van Teams op een Windows Virtual Desktop kan alleen soms wat prestatieverminderingen met zich meebrengen. Teams wordt dan bijvoorbeeld trager, wat komt door vertraging in de data-overdracht, die deels wordt veroorzaakt door de virtualisatielaag van Windows Virtual Desktop.

In de nieuwste versie van de virtuele desktopdienst is er daarom een flinke verbeterslag gemaakt, zodat Microsoft Teams voor een grote groep mensen nog prettiger wordt om mee te werken.

Lees ook: Microsoft Teams roadmap voor 2020

Cross platform ondersteuning

De virtuele desktop dienst is al beschikbaar voor Windows-systemen, Android, Mac en iOS en via de browser (HTML5).

In de nieuwe versie wordt het ook mogelijk om Windows Virtual Desktop te laten werken via bepaalde versies van Linux.

 

Wanneer zijn deze functies beschikbaar?

Bovenstaande functies zijn al beschikbaar via ‘public preview’. Dat betekent dat je ze al kunt bekijken en kunt installeren vanuit de Azure Portal. De functies zijn echter nog niet helemaal af en kunnen nog wat kinderfoutjes bevatten. De prestatieverbeteringen voor Microsoft Teams in Windows Virtual Desktop zijn nog niet beschikbaar. De verwachting is dat het een dezer dagen zal gebeuren.

 

Overstappen naar Windows Virtual Desktop

Bij True zijn we zeer enthousiast over Windows Virtual Desktop.

Bent u benieuwd wat deze moderne technologie voor uw digitale werkomgeving kan betekenen? Bekijk de Windows Virtual Desktop pagina en neem contact met ons op. We vertellen u er graag meer over.

Terug

Offerte

Nieuwe functies voor Windows Virtual DesktopNieuwe functies voor Windows Virtual Desktop
Terug

    Vul onderstaand formulier in voor het aanvragen van een offerte. We nemen zo snel mogelijk contact met je op.