Windows 7 vanaf volgend jaar end-of-support. Wat zijn de opties?

windows 7 einde support op 14 januari 2020
windows 7 einde support op 14 januari 2020
Home / Blog & Nieuws / Workspace / Microsoft 365 / Windows 7 vanaf volgend jaar end-of-support. Wat zijn de opties?

In 2009 beloofde Microsoft ruim tien jaar support te leveren op Windows 7. Op 14 januari 2020 is het zover: dan stopt Microsoft definitief met support op Windows 7. Iets meer dan een jaar nog hebben organisaties de tijd om te kiezen wat ze doen met Windows 7. Behouden en betalen voor de security-updates? Overstappen naar het nieuwere Windows 10? Windows-as-a-Service of Microsoft 365? In deze blogpost zetten we de verschillende opties uiteen.

Bekijk onze Windows 10 dienst

Windows 10 groeit in aandeel

Uit onderzoek van Net Market Share blijkt dat het merendeel van de Windows-besturingssystemen bestaat uit Windows 10. 39,22% van de consumentenlaptops en desktops draait Windows 10, 36,90% draait nog Windows 7. Op de werkvloer beschikken iets meer apparaten over Windows 10. Een Microsoft vertegenwoordiger schat dat ruim 50% van de Enterprise-apparaten op Windows 10 draait.

Desondanks zijn dat nog steeds veel personen en organisaties die Windows 7 gebruiken, helemaal als je in acht neemt dat Windows 7 vanaf januari 2020 geen support meer ontvangt. Na die datum is er voor bedrijven nog wel de mogelijkheid om extra support te kopen wat security-patches betreft.

Een andere optie is om switchen naar een door Microsoft gehoste virtuele desktop op Azure. Dit is een nieuwe gevirtualiseerde desktop die draait op Windows 7 of 10. Indien je voor Windows 7 kiest, zijn de security-patches in de maandelijkse prijs van deze dienst inbegrepen. Deze dienst is nog niet officieel gelanceerd.

 

Zorgvuldige planning

Het is geen geheim dat het upgraden naar nieuwe besturingssystemen organisaties veel tijd kost en dat het vraagt om een zorgvuldige planning. Organisaties die beschikken over meerdere apparaten met Windows 7 zullen eerst moeten identificeren welke machines opgewaardeerd of vervangen moeten worden.

Vervolgens wordt er bij oudere systemen gekeken of ze in leven gehouden moeten worden met aanvullende securitypatches van Windows 7. Tevens wordt vaak gekeken naar de stabiliteit van securitypatches en upgrades.

Lang verhaal kort: een gedegen assessment zou niet verkeerd zijn. Als die eenmaal gemaakt is, zijn er diverse opties. We schetsen hieronder een aantal van de opties.

Zelf aan de slag met het assessment? Microsoft heeft een handige Assessment & Planning toolkit beschikbaar gesteld via hun website. Deze tool is hier te vinden.

 

Windows-as-a-Service

In de toekomst hoopt Microsoft updates in Windows 10 sneller door te voeren met Windows-as-a-Service. In plaats van om de zoveel jaar nieuwe besturingssystemen uitbrengen, is Microsoft van plan om Windows 10 continu te updaten. Deze updates zijn op twee manieren te categoriseren: feature updates en quality updates.

Met de feature updates wil Microsoft de gebruiker twee keer per jaar verrassen met nieuwe functionaliteiten. De quality updates zijn met name bedoeld om de veiligheid van het systeem op peil te houden en om bugs snel te fixen. Deze zullen periodiek – waarschijnlijk op het moment dat ze belangrijk worden – plaatsvinden.

Deze nieuwste updates zullen bovendien de patches bevatten van de voorgaande cyclus, waardoor Windows 10 altijd over de nieuwste versie beschikt. Windows 10 kan er over tien jaar compleet anders uitzien, maar incrementele updates zullen achter de schermen gebeuren zonder een grote ontreddering van bedrijfssystemen. Het is nog niet bekend wanneer deze dienst van Microsoft live gaat.

Video: Windows 10 updates

Sharon van het Microsoft Windows service delivery team weet in onderstaande video exact te vertellen hoe het zit met de periodieke updates die je straks kunt verwachten bij Windows-as-a-Service.

Microsoft 365

Is er binnen de organisatie behoefte aan productiviteit, security en beheer in één complete cloudoplossing? Dan is Microsoft 365 een goede keuze. De bedrijfsoplossing is met name gericht op het MKB en combineert Office 365, Windows 10 en de Enterprise Mobility + Security suite.

Met deze oplossing maakt Microsoft het mogelijk om vanuit elke locatie op elk apparaat de werkplek te benaderen, terwijl bedrijfsgegevens beschermd blijven.

Video: Microsoft 365 Business

Benieuwd naar de mogelijkheden van Microsoft 365? In onderstaande video kun je zeer uitgebreid alle functionaliteit vinden.True Workspace

Vanuit ons Workspace label bieden we een breed scala aan producten en diensten voor een volledig managed digital workspace. Zo kunnen we ook ondersteunen in de assessment en de overstap naar Windows 10 devices. Onze klanten krijgen hulp bij het beoordelen, voorbereiden en implementeren van Windows 10.

Naast het leveren en ondersteunen van de volledig Microsoft-suite kunnen we Enterprise-licenties onderbrengen in een private cloudomgeving en SaaS-applicaties ontsluiten vanuit een digitale werkplek in de browser.

Kortom: er zijn diverse paden te bewandelen. Loopt uw organisatie op dit moment tegen de Windows 7 end-of-life support aan? Laat het ons weten door contact met ons op te nemen.