Windows autopilot versnelt Windows 10 adoptie

Hoe Windows Autopilot de adoptie van Windows 10 versnelt

Het uitrollen van Windows 10-devices wordt met Windows Autopilot, een tool voor pre-geconfigureerde Windows 10-images, een stuk eenvoudiger volgens Rens Beekhuizen, ICT-specialist bij True. Veel configuraties van het besturingssysteem zijn vooraf te definiëren, waardoor het uitrollen van nieuwe pc’s en laptop’s een fluitje van een cent wordt. Rens: “Windows Autopilot versnelt de adoptie van Windows 10 in het bedrijfsleven.”

Lees ook onze artikelen over Windows 7 einde support en Office 2010 einde ondersteuning.

Microsoft heeft een lange weg afgelegd in het moderniseren van interactie met Windows-apparaten. Denk aan de goede oude Windows NT-dagen met al die ingewikkelde installatieprocedures.

Toen kwam het revolutionaire Windows XP, dat alles veranderde met een eenvoudige gebruikersinterface. Sindsdien is er nooit meer achteromgekeken en richt Microsoft zich continu op het verbeteren van technologie en installatieprocessen.

Met Windows 10 zijn de zaken geëvolueerd naar een heel nieuw niveau. Microsoft heeft plannen aangekondigd de installatie van nieuwe Windows 10 devices te moderniseren via een nieuwe clouddienst: Windows Autopilot.

Windows 10 images

In veel organisaties is het niet mogelijk om apparaten zoals laptops of pc’s na aanschaf direct over te dragen aan (nieuwe) medewerkers. U zult het apparaat moeten configureren met een aangepaste image van het Windows-besturingssysteem op basis van de behoeften van uw bedrijf.

Als u nieuwe apparaten in uw organisatie implementeert, maakt u meestal uw eigen aangepaste Windows-image. Daarvoor moet u alle juiste stuurprogramma’s, apps, beleidsregels en instellingen verzamelen en deze allemaal onderhouden voor elk apparaat dat u ondersteunt.

Voor elke nieuw device dat u implementeert, verwijdert u min of meer u het Windows-besturingssysteem dat vooraf is geïnstalleerd en vervangt u het met uw aangepaste image, of nog erger: u moet een apparaat handmatig instellen. Als IT-eigenaar kunt u dit zelf doen of laat u het de hardwareleverancier voor u doen. Hoe dan ook, het kost een hoop tijd en geld.

Wat als ik een nieuw apparaat uit de verpakking kon halen en het met een paar klikken kon configureren? Wat als elke medewerker een nieuwe apparaat kon gebruiken zonder al te veel ondersteuning? Dat is een belofte die Microsoft doet met Windows Autopilot.

Windows Autopilot: wat is het?

Windows Autopilot is een nieuwe clouddienst van Microsoft. Het is in essentie een verzameling programma’s die u kunt gebruiken om nieuwe Windows 10-apparaten vooraf in te stellen. Het stelt IT in staat om de Windows 10 out-of-box installatie-ervaring aan te passen en te leveren vanuit de Microsoft cloud. Dit betekent dat u niet langer opnieuw images hoeft te installeren of handmatig nieuwe apparaten hoeft in te stellen voordat u ze levert aan medewerkers.

Omdat Windows Autopilot het installatieproces voor u verzorgt, kunnen apparaten zelfs rechtstreeks van hardwareleverancier naar werknemer worden verzonden. Dat werkt zo: De hardwareleverancier koppelt het ID van het apparaat met de clouddienst van Microsoft. Als een medewerker voor het eerst zijn nieuwe laptop opent en verbonden is met het internet, krijgt hij direct de juiste image vanuit de clouddienst voorgeschoteld.

Vervolgens kan de medewerker zonder al te veel hulp van IT zelf het apparaat verder installeren. Alle relevante instellingen voor IT-beheer zijn al vooraf vanuit de image geserveerd en de medewerker is snel up-and-running.

Video: Windows Autopilot

Voordelen van Windows Autopilot

Een van de grote voordelen is dat het de Windows 10 acceptatie in de bedrijfswereld kan versnellen. Bedrijven kunnen sneller Windows 10 images uitrollen op nieuwe devices, wat de implementatie een stuk eenvoudiger maakt omdat het minder handmatig is.

Vanuit het oogpunt van de medewerker zijn er maar een paar eenvoudige handelingen nodig om het device te gebruiken. Vanuit IT-perspectief is de enige interactie die vereist is met een medewerker, ze te laten verbinden met een netwerk en hun inloggegevens te verifiëren. Dit gaat aanzienlijk in tijd schelen, met name als bedrijven veel (nieuwe) Windows 10 devices willen gebruiken.

Handige features van Windows Autopilot:

In Windows Autopilot zitten daarnaast een aantal hele handige functies. De functies zijn bijvoorbeeld te integreren met andere Microsoft-clouddiensten. Een greep uit de functies van Windows Autopilot:

  • Automatische verbindingen met Azure Active Directory (Azure AD)
  • Integreerbaar met MDM-services (Mobile Device Management) zoals Microsoft Intune
  • Aanmaken van beheerdersaccounts en beperkingen (bijv. dat medewerkers zelf geen apps mogen installeren)
  • Profielen aanmaken op basis van type medewerker (bijv. Developer, Marketeer, Human Resources)
  • Out-of-the-box customizen van het Windows 10 installatieproces (door bijv. het bedrijfslogo toe te voegen)
  • Instellen van automatische updates van Windows 10 Pro naar Windows 10 Enterprise

Snellere adoptie Windows 10

Windows Autopilot zal vooral een belangrijk onderdeel vormen in een snellere adoptie van Windows 10 in het bedrijfsleven. Nog altijd heeft Windows 7 een groot aandeel (33% volgens AGConnect) in het bedrijfsleven als besturingssysteem. Nu de support voor Windows 7 eindigt kijken veel bedrijven naar de alternatieven en naar hoe migraties en nieuwe installaties veilig en snel kunnen plaatsvinden. Windows Autopilot gaat hier een belangrijke rol in spelen.

Windows Autopilot voorbeeld

Beheer Windows 10 apparaten veilig op afstand met Windows Autopilot. True neemt de volledige verantwoordelijkheid voor de inrichting en het dagelijkse beheer.

Voorbeeld van Windows Autopilot

Dit was onze eerste blog over Windows Autopilot. Volgende week leest u meer over de werking van Windows Autopilot en hoe True u hierin kan ondersteunen. Bent u nu al benieuwd naar de mogelijkheden van Windows Autopilot voor uw organisatie? Neem dan contact met ons op.

Foto: Dan Lohmar
Windows autopilot versnelt Windows 10 adoptie
Rens Beekhuizen

schrijf je in voor de nieuwsbrief

Ontvang de nieuwste blogs van True elke twee weken in je mail

Workspace - 14.03.2019

Het uitrollen van Windows 10-devices wordt met Windows Autopilot, een tool voor pre-geconfigureerde Windows 10-images, een stuk eenvoudiger. Rens Beekhuizen, ICT-specialist bij True, schrijft in […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief