Wat je moet weten over Windows Virtual Desktop

Windows Virtual Desktop beschikbaar in Azure
Windows Virtual Desktop beschikbaar in Azure
Home / Blog & Nieuws / Workspace / Wat je moet weten over Windows Virtual Desktop

Onlangs heeft Microsoft zijn dienst Windows Virtual Desktop publiek beschikbaar gemaakt in de Azure store. Met Windows Virtual Desktop wil Microsoft virtuele desktops (Windows 7 of 10) direct vanuit Microsoft Azure leveren. Binnen enkele minuten moet een desktop en alle bijhorende apps beveiligd in Azure kunnen draaien. In dit artikel lees je al het belangrijke wat je moet weten over Windows Virtual Desktop.

Bekijk onze Windows Virtual Desktop dienst

Vooral voor ‘data-heavy’ applicaties

Microsoft zegt veel geleerd te hebben van de klanten die Windows Virtual Desktop in private-beta hebben gebruikt. “Windows Virtual Desktop is een geweldige manier om ‘data-heavy’ applicaties naar ons cloudplatform te brengen zonder dat we de applicatie hoeven te herprogrammeren”, schrijft klant X5 Music Group, die onderdeel was van de private beta. Andere voordelen die ze noemen is het snel op kunnen schalen van gebruikers en het minimaliseren van aanvalsmogelijkheden op applicatie.

Lees ook: Windows Virtual Desktop officieel gelanceerd

Diepgaande integraties met Azure

Veel bedrijven wachten met smart op Windows Virtual Desktop. Een virtuele desktop is voor veel organisaties namelijk een belangrijk onderdeel van een digitale werkomgeving. Windows Virtual Desktop heeft straks veel voordelen omdat het rechtstreeks vanuit Azure kan draaien. Alle andere componenten die je ook vanuit Azure draait zijn of worden integreerbaar met Windows Virtual Desktop. Dit opent veel nieuwe opties: denk aan monitoringtools die alerts geven wanneer de prestaties van de virtuele desktop dalen. Of aan het koppelen van Security-dashboards waarmee direct foutieve configuraties te zien zijn, zoals te zien was tijdens Microsoft Ignite: The Tour.

Windows Virtual Desktop is simpelweg de kers op de taart waarmee het voor veel organisaties eenvoudiger wordt om een complete digitale werkomgeving in Azure te zetten.

Windows 7 en Windows 10

Hoewel de dienst nog niet live is, geniet het al wel van de nodige aandacht. De dienst wordt met name in één adem genoemd met het einde van support op Windows 7. Dat besturingssysteem ontvangt begin volgend jaar geen officiële support meer, waardoor bedrijven op zoek moeten naar alternatieven – of flink in de buidel moeten tasten voor extra betaalde support.

Windows Virtual Desktop belooft een middenweg te worden voor organisaties die wel willen moderniseren maar die om wat voor reden dan ook nog niet direct de stap naar Windows 10 kunnen zetten (virtueel of lokaal). Met Windows Virtual Desktop is er een plek voor de klanten die gefaseerd naar Windows 10 willen. Ook ontvangen klanten die Windows 7 in een gevirtualiseerde desktop in Azure zetten de extra betaalde support, maar dan zonder er extra te voor betalen. Handig voor bedrijven die met complexe systemen werken waarvan de overstap naar Windows 10 op korte termijn niet gemaakt kan worden.

Lees ook: Windows 7 is end-of-life. Wat nu? 

Windows Virtual Desktop en Citrix

Met Windows Virtual Desktop zit Microsoft direct in het vaarwater van Citrix, die op dit moment de marktleider is voor gevirtualiseerde desktops. In tegenstelling tot wat je misschien zou verwachten komt Citrix niet met een tegenaanval, maar zet het bedrijf juist in op samenwerking. In plaats daarvan gaat Citrix hun eigen Citrix Workspace-diensten integreren binnen de Windows Virtual Desktop dienst.

Het plan is dat Citrix nauw samenwerkt met de officiële release van Windows Virtual Desktop en ziet het als een platform om schaalbaarheid en een betere gebruikerservaring te bieden. In een blogpost geeft Citrix een demonstratie hoe diensten Citrix Virtual Apps en Desktops integreren met Windows Virtual Desktop.

 

Waarom Windows Virtual Desktop?

Kortom: Windows Virtual Desktop gooit hoge ogen omdat veel diensten binnen Azure hiermee zullen integreren. Dit opent deuren voor diepgaande inzichten op het vlak van security en efficiëntie, maar ook zorgt het voor versnelling van bijvoorbeeld Windows 10 adoptie. Het is nog even wachten tot de officiële livegang van Windows Virtual Desktop, maar bij True kijken we er vol enthousiasme naar de mogelijkheden die het gaat bieden.

Benieuwd naar de mogelijkheden van Windows Virtual Desktop voor uw organisatie? Bekijk onze dienst.