Slechts 37% van IT-professionals heeft overzicht van gebruikersrechten

Uit onderzoek van Bomgar, een bedrijf gespecialiseerd in Secure Access-oplossingen, is gebleken dat nog lang niet alle IT-professionals beschikken over een overzicht van de digitale toegangsrechten per medewerker. Slechts 37% van de IT-afdelingen heeft zo’n overzicht, waardoor er geen goed zicht is of ex-medewerkers wel of geen toegang meer hebben tot bedrijfsgegevens.

Het IT-bedrijf deed wereldwijd onderzoek naar toegangsrechten binnen bedrijfsnetwerken. Uit het onderzoek bleek dat ruim 33% van de 608 ondervraagde IT-professionals vermoedt dat ex-medewerkers nog toegang hebben tot het bedrijfsnetwerk. Daarnaast geeft 90% van de ondervraagden aan dat zij medewerkers met speciale toegangsrechten wel vertrouwen. 41% daarvan vertrouwt deze medewerker volledig.

Het onderzoek schetst ook enig wantrouwen onder de IT-professionals. De meeste ondervraagden gaan uit van onopzettelijke fouten in plaats van kwade wil. Denk daarbij aan het verkeerd gebruik van gevoelige data of medewerkers die klikken op phishingmails waardoor kwaadwillenden toegang kunnen krijgen tot gevoelige accountgegevens. Volgens het onderzoek zorgt een gebrek aan inzicht in de toegangsrechten ervoor dat bedrijven achter de feiten aan lopen.

Eén medewerker kan organisatie al kwetsen

Stuart Facey, Vice President bij Bomgar, benadrukt dat slechts één medewerker een organisatie al kwetsbaar kan maken. “Steeds meer meldingen van datalekken bij prominente organisaties zijn het gevolg van misbruik van aanmeldingsgegevens en accounts met speciale toegangsrechten. Het is voor bedrijven dan ook van cruciaal belang om de toegang tot hun netwerken te bewaken en beheren”, aldus Facey.

Dat beheer en overzicht van toegangsrechten steeds crucialer wordt, werd onlangs duidelijk toen een oud-medewerker bij hostingprovider Verelox alle gegevens van de servers verwijderde. Online techmagazine Techzine heeft naar aanleiding hiervan wat handige tips geschreven over hoe IT-professionals om kunnen gaan met het blokkeren van de digitale toegangsrechten van de toekomstige ex-medewerkers. Het onderzoek van Bomgard is te downloaden via deze link.

Hoe de werkomgevingen van True omgaan met gebruikersrechten

Ook binnen de managed werkomgevingen van True hebben onze klanten te maken met gebruikers- en toegangsrechten. Om medewerkers snel toegang te geven tot de juiste applicaties en data die zij dagelijks gebruiken, hebben wij een Access & Identity Management-tool ontwikkeld waarmee eenvoudig en zorgvuldig de rechten per gebruiker toe zijn te kennen.

Met de tool, die we User Provisioning hebben genoemd, kunnen HR-medewerkers snel toegang geven tot het applicatielandschap van de organisaties en kunnen IT-professionals door uitgebreide rapportages en regietools zien welke medewerker toegang heeft tot welke applicaties en data en met welk device. Binnen de tool kunnen gebruikers beheerd worden vanuit één centrale omgeving. Lees meer over User Provisioning.

 

Kilian Drewel
Chief Content
Categorieën: Devices, Technology
Deel dit artikel via sociale media:

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De 8 stappen naar een mobiele organisatie blogpost

Achtergrond - 30.11.2017

Als organisatie wil je slimmer, efficiënter en wendbaar werken, zodat je snel op ontwikkelingen kunt inspringen en de concurrentie de baas blijft. Daar is een digitale transformatie voor nodig, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig te zijn. Er zijn in totaal acht gebieden waarop je als organisatie actie moet ondernemen om een soepele overgang […]

wordpress 4.9 features

Apps - 16.11.2017

WordPress 4.9 is vanaf vandaag beschikbaar. Traditiegetrouw krijgt elke nieuwe major update van WordPress de naam van een bekende jazzmuzikant. Dit keer is jazzlegende Billy Tipton aan de beurt.  Hoewel de grootste wijzigingen vooral plaatsvinden in de Customizer, zijn er genoeg andere wijzigingen onder de motorkap. We onderzochten de nieuwste WordPress 4.9 features voor je.  Nieuwe […]

laravel-55-lts

Technology - 01.09.2017

Naast Zend Framework en Symfony wordt Laravel gezien als een van de meest populaire PHP-frameworks van dit moment. De behulpzame community, uitgebreide (video)resources (LaraCasts) en documentatie is voor veel developers een reden om te ontwikkelen met het framework. Afgelopen woensdag kwam versie 5.5 uit.  Een paar van die nieuwe functionaliteiten lees je hier. Long term […]

Blijf op de hoogte en schrijf u in voor onze nieuwsbrief
Schrijf u in voor de nieuwsbrief

Vertel ons uw uitdagingen

Vul onderstaand formulier in om direct met True in contact te komen.